CINETIK_CartellOK

Cinetik !

Del 27 d’abril al 27 d’octubre de 2013

Comissari: Serge Lemoine

 

Després de l’exposició Erró. L’ull planetari, que es va poder visitar el 2012, la Fundació Stämpfli proposa la seva segona exposició temporal: Cinetik !. El comissari d’aquesta mostra és Serge Lemoine, comissari també de l’exposició Dynamo. Un siècle de lumière et de mouvement dans l’art 1913-2013 (Dinamo. Un segle de llum i de moviment a l’art 1913-2013), que es presenta a les Galeries Nacionals del Grand Palais de París fins al 22 de juliol de 2013.

L’exposició Cinetik ! se centra en un corrent artístic que es va desenvolupar durant els anys 1950 i 1960: el lumino-cinetisme. Els artistes que en van formar part es van dedicar a tractar, a les seves obres, les nocions de visió, d’espai, de llum, d’estructures i de moviments, mitjançant instal·lacions amb les quals el visitant pot interaccionar. La Fundació Stämpfli presenta una selecció dels actors històrics de l’art òptic i cinètic que participaren en aquest moviment i que tenen la particularitat de compartir un origen espanyol i llatinoamericà, tot i que la majoria d’ells acabà vivint a París: Antonio Asís, Martha Boto, Carlos Cruz-Díez, Iván Contreras-Brunet, Hugo Demarco, Ángel Duarte, Horacio García-Rossi, Francisco Sobrino, Jesús Rafael Soto, Luís Tomasello, Gregorio Vardanega.

Aquest moviment continua influenciant nombrosos artistes contemporanis –com ara Elías Crespin, que es presenta aquí–, que reinterpreten els temes explorats per la generació anterior: les reixes, les interferències, la inestabilitat, la programació, la permutació, la casualitat, els camps de força, el centelleig, el moviment real o virtual… Totes les creacions es basen en l’experiència de la visió, en l’apreciació dels fenòmens i en la utilització exclusiva d’un llenguatge abstracte.

Les obres d’aquests artistes s’exposen segons dos eixos principals: la llum (espai 2) i el moviment (espai 3). Serge Lemoine també ha decidit presentar una obra de Peter Stämpfli, Ligne continue (Línia continua) (espai 3), una pel·lícula creada el 1974 que presenta imatges de línies contínues o alternes –provinents de la senyalització viària que desfila de manera lineal–, com a representació d’una trajectòria decididament abstracta.

Amb l’exposició Cinetik !, la Fundació Stämpfli, que ja reuneix a la seva col·lecció un fons representatiu d’artistes internacionals de prestigi de la segona meitat del segle XX, se situa entre les grans institucions culturals que donen vida a l’art contemporani.

Espai 2: Antonio Asís, Martha Boto, Carlos Cruz-Díez, Iván Contreras-Brunet, Hugo Demarco, Horacio García-Rossi, Jesús Rafael Soto, Luís Tomasello, Gregorio Vardanega

Espai 3: Elías Crespin, Ángel Duarte, Francisco Sobrino, Peter Stämpfli

 

SELECCIÓ DE LA COL·LECCIÓ DE LA FUNDACIÓ

L’Espai 1 de la Fundació Stämpfli – Art Stämpfli acull una selecció d’obres de la col·lecció permanent de la Fundació. Els 11 artistes reunits en aquesta sala comparteixen el mateix lligam amb la pintura figurativa, ja es tracti d’imatges de la realitat estilitzades, retallades i recomposades (Peter Klasen), de detalls engrandits que la transfiguren (Peter Stämpfli), de representacions somiades (Jacques Monory), de temes socials (Antonio Seguí), de visió futurista (Erró) o de figura al·legòrica (Bernard Rancillac).

Espai 1: EDUARDO ARROYO, GIANNI BERTINI, HENRI CUECO, ERRÓ, GÉRARD FROMANGER, PETER KLASEN, JACQUES MONORY, BERNARD RANCILLAC, ANTONIO RECALCATI, ANTONIO SEGUÍ, PETER STÄMPFLI