Sitges

Sitges és una població plenament abocada a les arts. Des que a mitjans del segle XIX va sorgir l’Escola Lluminista –formada per una sèrie d’artistes captivats per la llum de Sitges–, la vila ha estat una població que ha fet de la cultura un dels seus principals trets identificadors. Sitges és el destí d’artistes, escriptors i altres creadors, que han contribuït a dibuixar un paisatge humà sensible a les arts i partícip de la seva creació. I al mateix temps és l’escenari d’una llarga llista de manifestacions culturals de diferents disciplines, que l’han convertida en permanent ebullició artística. Festivals, rutes culturals, recitals i un ampli teixit sociocultural, converteixen l’agenda de la vila en un moviment dinàmic permanent.

Sitges té un important i ric patrimoni als museus, però també en altres edificis, espais o conjunts residencials. La parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla –la imatge més coneguda de Sitges– data del segle XVII, i en el seu interior s’exposen diferents retaules barrocs de notable valor patrimonial i artístic així com un bell orgue del 1699, recentment restaurat.

El nucli antic de Sitges disposa d’altres edificis de reconegut valor. El conjunt de Maricel, a més del Palau i el Museu, acull l’Arxiu Històric de Sitges i la Biblioteca Santiago Rusiñol, que conté una reconeguda biblioteca especialitzada en els moviments artístics i literaris de les darreries del segle XIX i principis del XX i que inclou les col·leccions Santiago Rusiñol i Miquel Utrillo.

Al seu costat hi ha l’edifici de l’Ajuntament, antic castell de Sitges, i que el 1889 Salvador Vinyals va edificar per acollir la casa consistorial. Del mateix any és el Mercat Vell, edifici modernista construït per Gaietà Buïgas, que actualment acull la Casa Bacardí. Als anys cinquanta del segle XX s’hi va construir com a edifici adjunt el Mercat del Peix, que des del 2011 és la seu de la Fundació Stämpfli.

La llista d’edificis singulars de la vila és significativa i omple els carrers del centre de la vila i de bona part de la façana marítima. Les cases dels americanos –els sitgetans que van tornar de Cuba al segle XIX després d’haver-hi petites fortunes i que van edificar les residències– constitueixen un dels rostres urbans de la població, i conviuen amb les sumptuoses mansions de començament del segle XX del Passeig Marítim, edificades amb la construcció de Terramar, la ciutat-jardí d’estil noucentista que va situar Sitges a l’avantguarda del turisme residencial.

Les muralles medievals, el Palau del Rei Moro (s. XIV), el santuari del Vinyet (1773), l’ermita de Sant Sebastià (1861) els edificis del Casino Prado i de l’Hospital de Sant Joan Baptista (1910), l’antic Escorxador (1925), o els jardins de Terramar són altres dels edificis emblemàtics de la vila.

Sitges és seu de destacats esdeveniments culturals. El Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, fundat és el 1968, és el més rellevant per la seva importància i projecció: està considerat el festival de cinema fantàstic més important del món.

Altres festivals que acull Sitges són el Jazz Antic Sitges, la Setmana Catalunya – Amèrica, el Cicle de Concerts d’Estiu (creat 1976), el Festival Internacional de Tango, o el festival catalano-irlandès Creative Connexions, entre d’altres. La Fira d’Art, les exposicions de les diferents galeries i de la programació estable de la Regidoria de Cultura, així com les activitats del Cercle Artístic de Sitges són altres dels esdeveniments culturals rellevants.

Sitges està situada 30 quilòmetres al sud de Barcelona i a 20 minuts de l’aeroport. Protegida pel massís del Garraf, que el separa de l’àrea metropolitana de Barcelona, el seu agradable clima i la bondat de les seves platges la fan una població escollida per estiuejants, turistes, empreses que hi celebren les seves reunions i congressos i gent del món de les arts.

Sitges1 Sitges2 Sitges3 Sitges4 Sitges5